Riikka

Sain luettavakseni kirjan vuodelta 1951. Kirjan nimi on Osaatko käyttäytyä - kirja tytöille. En ole päässyt vielä alkua pidemmälle, mutta jopa on hupaisaa tekstiä. Sopisikohan nykyaikaan.

Johdannossa kerrotaan kuinka työläisten lapset saattavat lukea joksikin, tai kuinka joidenkin tytär voi joutua jonkun yhteiskunnan huipun puolisoksi jne, joten " huoli siitä, osaako käyttäytyä sopivalla tavalla, on aivan luonnollinen". Ilmeisesti luettua tämän kyseisen opuksen on etiketti kohdallaan:)

Kirja alkaa otsakkeella: Ruumiillinen olemuksemme. Siitä pääseekin sujuvasti aiheeseen puhtaus. " Jos tahdomme käydä sivistyneestä ihmisestä, on ensimmäinen ehto se, ettei meistä lemahda minkäänlaisia epämiellyttäviä hajuja" juu aivan samaa mieltä ollaan:) teksti jatkuu. " Sekin joka tekee kovaa ruummiillista tai muuten hikoilluttavaa työtä, on kylvettävä ja peseydyttävä niin usein ettei hikisenäkään haise pahalta." Hikisenäkään haise pahalta?! Voiko siis ihminen peseytyä niin paljon, ettei hikikään haise pahalta (sivistyksessä aukko meikäläisellä?!)

Tarina jatkuu: " jokaviikkoisen saunakäynnin lisäksi on kasvot, korvat,korvantaustat, kaula, kainalot sekä erityisesti elimien ulkoiset osat pestävä joka päivä." - Joo, mikäettei, mutta kuules seuraavaa. Viimeksi mainitut pestään kylmällä vedellä! heh... ja toki kirjassa kerrotaan kuinka kuukautistenkaan aikaan ei saa haista pahalle.

Kuulemma hyvä ja varsin yleisesti käytetty tapa lienee pestä illalla saippualla ja lämpimällä vedellä ja aamulla sitten vain kylmällä vedellä. Niin ja miten jalat on pestävä riippuu ihan vain siitä onko jalkahikeä:) Tavoitteena on kuulemma pidettävä se, ettei jalat ja sukat lemahda kun kengät riisutaan pois. Heeh eikä riitä ulkoinen puhtaus vaan on sisäinenkin puhtaus tärkeää. " Kun totuttaa suolensa tyhjentymään heti aamulla, tuntuu olo koko päivän miellyttävältä ja lisäksi on miellyttävää kanssaihmisillekin, ettei näitä "tarpeita" ilmene enää työpaikassa, saati vieraskutsuissa. Tilapäiset vatsanpuruthan on tietysti eri asia."

Tarina jatkunee tuonnenpana...